Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Εσβησε στης τρόικας την μαγκάλη

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

«Η κυβέρνηση τα φταίει όλα, μη λες άλλα κι άλλα. Ο Παπανδρέου, φωτιά να τον κάψει...» φώναξε η διερχόμενη γυναίκα προς τη γειτόνισσα που μιλούσε μπροστά στις κάμερες, για το οικογενειακό δράμα, στην εργατική συνοικία της Ξηροκρήνης.

Η 13χρονη Σάρα ήταν το στερνοπαίδι της 53χρονης Σέρβας, κορίτσι ήρεμο κι ευγενικό, όπως την περιγράφει ένας συμμαθητής της, ενώ για τη μητέρα της οι γείτονες λένε ότι με αξιοπρέπεια και με «λυπημένο βλέμμα» αντιμετώπιζε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που είχε



Μια 53χρονη μάνα έχασε τη 13χρονη κόρη της από τις αναθυμιάσεις της αναμμένης ψησταριάς που έβαλαν μέσα στο διαμέρισμά τους για να ζεσταθούν, το προηγούμενο βροχερό βράδυ. Δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα, σε ένα ακόμη σωτήριον έτος της τρόικας, το 2013!

«Τώρα δημοσία δαπάνη θα την κηδέψουν, τόσα χρόνια πού ήταν το Δημόσιο να τη βοηθήσει τη γυναίκα;» απάντησε η συνεντευξιαζόμενη γειτόνισσα στη διερχόμενη, που συμφώνησε: «Πες τα. Ολοι έτσι θα πεθάνουμε, ένας ένας...». Και οι δύο μαυροφορεμένες γυναίκες βρέθηκαν στη στενή οδό Μπαρκοπούλου, μπροστά στην τετραώροφη οικοδομή όπου έγινε το δυστύχημα. Χθες το μεσημέρι κάποιοι δάκρυσαν, άλλοι άφησαν αναμμένα κεριά στην είσοδο.
Το στερνοπαίδι
Η γειτονιά μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την 53χρονη Σέρβα, μητέρα τριών παιδιών, που περιγράφεται ως γυναίκα που δεν ανοιγόταν εύκολα. Ο πρώτος σύζυγος πέθανε και από τότε που χώρισε με το δεύτερο σύζυγο, προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα μόνη, εργαζόμενη περιστασιακά, κυρίως ως καθαρίστρια. Ο γιος βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα του και η κόρη κατοικεί μόνιμα στη Σερβία. Η μητέρα διέμενε με το στερνοπαίδι της, τη 13χρονη που έσβησε στο ρετιρέ της Ξηροκρήνης.
«Δεν ήθελε να αναφερθεί στα οικονομικά προβλήματα. Είχε λυπημένο βλέμμα. Δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ρεύμα και ζούσαν όπως μπορούσαν. Ζεσταίνονταν με κεριά και καντήλια» είπε ο συμμαθητής περιγράφοντας τη Σάρα ως κορίτσι ήρεμο και ευγενικό. Για μια καλή μαθήτρια και μια αξιοπρεπή μάνα μίλησε η διευθύντρια του 12ου Γυμνασίου όπου φοιτούσε η μικρή, ενώ ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου Ξηροκρήνης προσφέρθηκε εκ μέρους της ενορίας να καλύψει τα έξοδα της κηδείας. Με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης και έξοδα ιδιωτικού γραφείου κηδειών, η σορός θα μεταφερθεί στο τελωνείο Ευζώνων Κιλκίς και από εκεί στη Σερβία, για την κηδεία.
Η 53χρονη μητέρα αρχικά συνελήφθη για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά αφέθηκε ελεύθερη με εντολή της εισαγγελέως Αννας Καραμόσχογλου. Από την προανάκριση προέκυψε ότι δεν ανανέωσε την κάρτα εργασίας, προφανώς επειδή δεν βρήκε δουλειά, ενώ έληξε και η άδεια διαμονής. Η Διεύθυνση Αλλοδαπών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης κίνησε εναντίον της τη διαδικασία διοικητικής απέλασης, δίνοντας χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να φύγει από τη χώρα.
Από του χάρου τα δόντια γλίτωσε η μάνα, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία και άλλαξε δωμάτιο, ενώ η κόρη παρέμεινε στο σαλόνι, κοντά στα αναμμένα κάρβουνα της ψησταριάς που βρέθηκε στο χώρο, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας. Η 13χρονη έχασε τη ζωή της από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα, γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής, διαπίστωσε ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Μυλωνάκης. «Σε κλειστούς χώρους δεν καίμε στερεά καύσιμα καθώς υπάρχει ατελής καύση και καταναλώνεται το οξυγόνο στο χώρο. Αποτέλεσμα είναι η δηλητηρίαση από το αέριο μονοξείδιο του άνθρακα, απουσία οξυγόνου, που οδηγεί στο θάνατο» προειδοποίησε, μέσω της «Ε», με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, σε συνδυασμό με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
ΣΥΡΙΖΑ: Το κόστος των μνημονίων
Για το θάνατο της 13χρονης το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Αλλος ένας θάνατος από αναθυμιάσεις που προήλθαν από μαγκάλι έρχεται να προστεθεί μέσα στο 2013, καταδεικνύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο τις οδυνηρές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες». Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε: «Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ξεδιάντροπα ένα τραγικό συμβάν για τις δικές του σκοπιμότητες. Αίσχος!».
Στον «απάνθρωπο χαρακτήρα της πολιτικής που από τη μία δίνει "γην και ύδωρ" στο κεφάλαιο», ενώ την ίδια ώρα στερεί από τους πολίτες βασικές υποδομές στην κατοικία και την προστασία της ζωής, αποδίδει ευθύνες το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» από τις πλημμύρες στο Αργος και από τις αναθυμιάσεις στη Θεσσαλονίκη. Και επισημαίνει ότι παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο στόχος της «καπιταλιστικής ανάκαμψης αφήνει το λαό να ζει σε συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου