Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί οι φωτογραφίες του παιδιού είναι επιζήμιες για την προσωπικότητά του;

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί
Οι γονείς που φωτογραφίζουν σε υπερβολικό βαθμό τα παιδιά τους είναι πιθανό να 
προκαλέσουν ζημιές στη διαμόρφωση της...
προσωπικότητάς τους, κάνοντάς τα να αισθάνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.



Δεδομένου ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, το φαινόμενο παρατηρείται να βρίσκεται σε έξαρση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η λήψη φωτογραφιών με σκοπό τη δημιουργία μακροχρόνιων αναμνήσεων μπορεί να είναι επιζήμια.

Πλέον, συνηθίζεται πολλά μικρά παιδιά να αρπάζουν το κινητό των γονιών τους και να φωτογραφίζονται μόνα τους ή να ζητούν από εκείνους να τα φωτογραφίσουν σε χαριτωμένες πόζες.

“Πρέπει να έχουμε κατά νου τις αξίες που μεταφέρουμε στο παιδί φωτογραφίζοντάς το και στη συνέχεια δημοσιεύοντας τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει αν οι φωτογραφίες απεικονίζουν το παιδί μόνο του ή ολόκληρη την οικογένεια. Αν συμβαίνει το πρώτο, τα παιδιά θεωρούν ότι αποτελούν το κέντρο του κόσμου”, αναφέρει η καθηγήτρια Judith Myers-Walls από το Πανεπιστήμιο Purdue.

Οι γονείς δεν χρειάζεται να σταματήσουν να φωτογραφίζουν τα παιδιά τους, αλλά να το κάνουν με μέτρο και όσο πιο προσεγμένα γίνεται. Για παράδειγμα, είναι καλό να τα ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούν φωτογραφικές μηχανές για τη λήψη φωτογραφιών που απεικονίζουν ολόκληρη την οικογένεια. Έτσι, η προσοχή των μικρών εστιάζεται στις οικογενειακές στιγμές και όχι στον εαυτό τους.

Ο Alain Morin, καθηγητής ψυχολογίας, υποστηρίζει ότι η λήψη φωτογραφιών μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα. Οι φωτογραφικές μηχανές, οι κάμερες, ακόμα και οι καθρέφτες παρέχουν ερεθίσματα στα παιδιά που τα κάνουν να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση για την εξωτερική τους εμφάνιση. Όταν συμβαίνει αυτό, πολλοί άνθρωποι κρίνουν αρνητικά τον εαυτό τους και αισθάνονται άβολα με αυτόν.

Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι οι πολλές φωτογραφίες δεν είναι κάτι κακό, δεδομένου ότι συμβάλλουν στη δημιουργία αναμνήσεων και δίνουν στους ανθρώπους μια καλύτερη αίσθηση για το ποιοι είναι ακριβώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου