Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Οριστικό: Κούρεμα καταθέσεων και κάτω απο 100.000 για τη διάσωση των τραπεζών


Κούρεμα καταθέσεων και για όσους έχουν λογαριασμούς με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών. Υιοθέτησαν πλήρως δηλαδή το μοντέλο bail-in που ακολουθήθηκε πειραματικά στην Κύπρο και βάζουν το «μαχαίρι» ακόμη πιο βαθιά. Τώρα αναμένεται η μεγάλη φυγή των καταθέσεων στην Ελλάδα και φυσικά η επιδείνωση της κατάστασης της ρευστότητας στη χώρα.

Με ανάρτηση του στο «twitter» ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι χώρες-μέλη της ΕΕ (εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης) κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.
Βάσει αυτής από το 2016 θα συμμετέχουν στη διάσωση των τραπεζών αρχικά οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων και στη συνέχεια όσοι έχουν καταθέσεις μικρότερες και από 100.000 ευρώ. Όσοι δηλαδή έχουν βάλει τις οικονομίες τους στις τράπεζες, τις αποζημιώσεις τους από απόλυση ή το εφάπαξ και αυτές ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.
O Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα την απόφαση» γιατί λέει οι Ευρωπαίοι "οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».
Για ποιόν είναι μεγάλη απόφαση; Για την Ευρώπη που έχει ένα σωρό τράπεζες προβληματικές και οι πολίτες «βαπτιζόμενοι» ως επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους ή για τους Γερμανούς και τους Ελβετούς που θα μαζέψουν όλο το χρήμα από τις χώρες του Ευρωπαικού Νότου και όχι μόνο που καταρρέουν;
Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο "bail-in" των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών. Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, με καταθέσει και κάτω από 100.000 ευρώ.
Για την απόφαση που θα λαμβάνονται είχε μιλήσει από χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλου, αναφερόμενος στο μοντέλο της Κύπρου για bail-in, ενώ την ίδια στιγμή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος διέψευσε τα περί κουρέματος» καταθέσεων και έλεγε πώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο προβλεπτό μέλλον.
Είναι προφανές πώς ο κ. Προβόπουλος παραπληροφορεί τους καταθέτες (λες και δεν γνωρίζει τι γίνεται) όπως και η κυβέρνηση προκειμένου να μην σπεύσουν όλοι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
Όσο για τα περί «διάσωσης» των τραπεζών, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πολλές φορές τις τράπεζες με τελευταία αυτή που έγινε με την δήθεν ανακεφαλαιοποίηση τους.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου