Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Πως να μιλήσω στο παιδί για την οικονομική κρίση;

kid-at-deskΤα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια κατάσταση που έχει δημιουργήσει σε όλους:άγχος, ανασφάλεια, απαισιοδοξία, έλλειψη ελπίδας για το μέλλον. Σε άλλους ανθρώπους αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό και σε άλλους σε μέτριο βαθμό. Οι πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά λόγω των φανερών οικονομικών δυσκολιών, έχουν σαν αποτέλεσμα να βιώνουμε συναισθήματα όπως:ένταση, θυμό, θλίψη…

Από την άλλη είναι εμφανές ότι τα παιδιά περιμένουν από τους ενήλικες το ρεπερτόριο ρόλων που θα αναπτύξουν. Το έργο αυτό για τους γονείς είναι δύσκολο και πολλές φορές μοιάζει ίσως και δυσνόητο. Ιδιαίτερα, όταν διαπιστώνουν πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται και βιώνουν και τα ίδια την ανησυχία, το άγχος και τα αδιέξοδα των γονέων.
Τί να κάνω;
Τα παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένα για το τί συμβαίνει στο βαθμό όμως που το επιτρέπει η ηλικία τους.
Πρέπει να τους πούμε την αλήθεια, με ένα τρόπο κατανοητό για την ηλικία τους ώστε να μην παρανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και τις συνέπειες, διογκώνοντάς τα μέσα στο μυαλό τους.
Εξηγούμε ότι αυτή η δυσκολία είναι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο για το δικό μας νοικοκυριό. Έτσι, δεν θα πιστεύουν ότι οφείλεται σε κακούς χειρισμούς δικούς μας, αναπτύσσοντας έτσι θυμό προς εμάς.
mom-and-daughter-save-money
Επίσης, εξηγούμε ότι είναι προσωρινό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εμφυσήσουμε ελπίδα στα  παιδιά και αισιοδοξία.
Όταν ζητούν επίμονα ένα νέο παιχνίδι τους εξηγούμε ότι αυτήν την στιγμή είναι δύσκολο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το πάρουν ποτέ. Εάν πρόκειται για κάτι το οποίο χρειάζονται βάζουμε σωστές προτεραιότητες.ελπίδα στα παιδιά και αισιοδοξία.
Χρησιμοποιούμε την συγκυρία αυτή για να διδάξουμε πρώτα στους εαυτούς μας κι έπειτα στα παιδιά ότι η εξάρτηση από την κατανάλωση, υπερκατανάλωση και πολυτέλεια δεν είναι λειτουργικός και σωστός τρόπος ζωής. Άλλωστε, η εποχή που  διανύουμε αυτό ακριβώς μας δείχνει.
Ωθούμε τα παιδιά σε παιχνίδια και απασχολήσεις που και τα διασκεδάζουν και βοηθούν  στην σωστή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και δεν κοστίζουν.
Τυλιγάδη Λένα
Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου