Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

«Ολυμπιακών διαστάσεων η κρίση της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα» γράφει η Wall Street Journal

«Ολυμπιακών διαστάσεων η κρίση της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα» γράφει η Wall Street Journal

Για το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα γράφει η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως λόγω της οικονομικής κρίσης η κατάσταση στη χώρα «βαδίζει προς το χειρότερο».

Σε δημοσίευμα της, η WSJ τονίζει πως εκτός από την τραγική κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας η οποία απειλεί την βιωσιμότητα του ευρώ, «οι κυβερνητικοί ηγέτες από τις Βρυξέλλες μέχρι το Οσλο, αναλώνονται σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο απειλεί την ακεραιότητα της ελεύθερης πρόσβασης στην ήπειρο: Τα γεμάτα... πόρους ελληνικά σύνορα».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα τονίζει πως «η χώρα έχει γίνει πάτημα για ένα κύμα από εργάτες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις ντόπιες αγορές εργασίας λόγω της κυβερνητικής κρίσης» και επισημαίνει πως μόνο το 2011 με την αναταραχή στη Βόρεια Αφρική, περίπου 141.000 άνθρωποι πέρασαν παράνομα στην Ε.Ε., με το 35% να περνά μέσα από την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex.

Επιπρόσθετα, η WSJ σημειώνει πως η φύλαξη των συνόρων δεν είναι καινούργιο πρόβλημα για την Ελλάδα, ωστόσο έχει χειροτερέψει με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και με την γραφειοκρατία η οποία έχει παρεμποδίσει μερικά από τα πιο καλά σχέδια της Κομισιόν για την χώρα, επισημαίνει. «Προσθέστε και τις άσχημες συνθήκες κράτησης στα κέντρα μεταναστών σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυξανόμενη εσωτερική ένταση με την έκρηξη των ξένων αφίξεων και η Ελλάδα έχει μια ακόμη κρίση ολυμπιακών διαστάσεων», γράφει η WSJ.

Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφέρει πως το 60% των λαθρομεταναστών είναι Αφγανοί ή Πακιστανοί, ενώ αρκετοί Σύριοι έχουν ζητήσει πολίτικο. «Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία είναι νέοι άνδρες και οικογένειες που ψάχνουν δουλειά επειδή η αγορά εργασίας που ζούσαν έχει βυθιστεί από την τρομοκρατία. Σχεδόν όλοι πληρώνουν διακινητές για να τους βάλουν σε πλαστικές βάρκες για να περάσουν ποταμούς. Οσοι επιζούν, -η αστυνομία λέει ότι μερικές δεκάδες έχουν πνιγεί- μπορεί να αντιμετωπίσουν τρομακτικές συνθήκες στην Ελλάδα, προσπαθώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους», κλείνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου