Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Süddeutsche Zeitun: Κανείς δεν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα θα σταθεί κάποτε στα πόδια της

Ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στο «σωστό δρόμο» για να ανακάμψει, με εξαίρεση την Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει ένα «γιγάντιο βουνό», δηλαδή το χρέος της που ανέρχεται σε 160% του ΑΕΠ, βλέπει ο αθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitun πίσω από τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η Eurostat.




Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης μειώνονται ενώ τα κρατικά χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται.
Παρόλο που η διαδικασία προσαρμογής εκτιμάται ότι «θα διαρκέσει ακόμη χρόνια», ο αρθρογράφος διακρίνει στα τελευταία στατιστικά στοιχεία ενδείξεις ότι η διαδικασία ανάκαμψης βρίσκεται σε «σωστό δρόμο». Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για την Ελλάδα:
«Στην Ελλάδα, με το χρέος της στο 160%, δεν αναγνωρίζει κανείς ότι θα σταθεί κάποτε στα πόδια της. Κάθε μικρή ανάπτυξη και κάθε μείωση του ελλείμματος ξεθωριάζει μπροστά σε αυτό το γιγάντιο βουνό. Γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποφευχθεί η ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
Ειδικό σχόλιο υπάρχει στην εφημερίδα και για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που φαίνεται να προκαλεί οίκτο:
«Θα πρέπει κανείς να λυπάται το Γιάννη Στουρνάρα για τον τρόπο με τον οποίο μιλά για τον προσεχή μισό χρόνο. ‘Κόλαση μέχρι τον Ιούνιο’ δηλώνει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές, οι οποίοι εντόπισαν και πάλι μία νέα τρύπα χρηματοδότησης».
Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου