Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Βόμβα μεγατόνων με μειώσεις συντάξεων και απολύσεις

HOROR2Για νέο “μαχαίρι” στις συντάξεις και απολύσεις προϊδέασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ.
Νέες μειώσεις στις συντάξεις, απολύσεις σε Οργανισμούς και κλείσιμο ΔΕΚΟ έχει στα σκαριά η Κυβέρνηση, αφού από το «όχι σε νέα οριζόντια μέτρα» πήγαμε στις «στοχευμένες περικοπές».
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο Συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, έρχεται νέο μαχαίρι στις συντάξεις, και άνοιγμα του ασφαλιστικού, αφού μπαίνουν στο στόχαστρο των περικοπών, οι ασφαλισμένοι στα λεγόμενα ευγενή ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και των ΔΕΚΟ, αλλά και στο σκέλος του ΟΑΕΕ που αφορά τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ.


Ο κ. Στουρνάρας, έδωσε το στίγμα των προθέσεων αυτών, με την φράση -που δύσκολα παρερμηνεύεται- «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».
Σύμφωνα με τα δεδομένα, αυτές οι εξαιρέσεις που ανέφερε ο υπουργός βρίσκονται κατά κύριο λόγο, στις συντάξεις των εμπόρων, των τραπεζών κάτι των ΔΕΚΟ.
Μάλιστα η Κυβέρνηση με την δικαιολογία ήδη ψηφισμένου Νόμου από το 2008, τον Νόμο 3655, μπορεί να το κάνει και κάλλιστα να πει ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα. Τι λέει όμως ο Νόμος αυτός; Ο Νόμος αναφέρει ότι έως το 2022 πρέπει να μειωθούν σταδιακά οι εισφορές στα παραπάνω τρία Ταμεία.
Από την άλλη το Μνημόνιο που ισχύει αναφέρει ρητά ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα και οι παροχές ώστε η εφαρμογή της μείωσης των εισφορών να γίνει με τρόπο που να μην υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση και άρα δεν πρόκειται για ένα νέο μέτρο, όπως η ίδια έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Μάλιστα ο υπουργός των Οικονομικών, αναμένεται να στηριχθεί και σε μια άλλη φράση του χθες το βράδυ, θέλοντας να πάρει μαζί του την μεγάλη μάζα της κοινωνίας. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι πρέπει να καταργηθούν «…εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».
Πάντως, όπως προϊδέασε ο υπουργός έρχονται και απολύσεις σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς, αφού όπως είπε η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής <θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου