Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ, ώρα μηδέν: Στόχος η συμφωνία πριν τα μεσάνυχτα


Δεν έχουν δώσει τα χέρια Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι – Καρδιοχτυπούν πολίτες, τράπεζες και διεθνείς αγορές - Fitch: Αρνητικό το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ – Φόβοι για παγκόσμια ανάφλεξη

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο με τις ΗΠΑ να βρίσκονται μία ανάσα πριν τη στάση πληρωμών, τους Αμερικανούς πολίτες να έχουν απωλέσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη τους στην αμερικανική οικονομία, τις χρηματαγορές να καρδιοχτυπούν υπό το φόβο ενός ντόμινο σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί η χρεοκοπία και τη Γερουσία να επιδίδεται σ΄ έναν αγώνα δρόμου για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δώσει -έστω και προσωρινά- το «φιλί της ζωής» στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Τζον Μπένερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε να "χαλιναγωγήσει" τους... αντάρτες του κόμματός του και κυρίως όλους όσοι επαναστάτησαν από το κίνημα «Κόμμα του Τσαγιού» επιδιώκοντας πάση θυσία να φρενάρουν το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης για την υγεία, το επονομαζόμενο "Obamacare", "σημαία" του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπένερ, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου αφού μέσα στις επόμενες ώρες, θα πρέπει να αποσπάσει τη συναίνεση των μελών του κόμματός του για μία συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Αφού στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που το "πάνω χέρι" έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν υπήρξε συμφωνία, η Γερουσία είναι αυτή που αναλαμβάνει το ρόλο του... εθνοσωτήρα.

Σύμφωνα με τους New York Times, πέντε γυναίκες στη Γερουσία, τρεις από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (εκ των οποίων, η μία από το "Κόμμα του Τσαγιού") και δύο γυναίκες από τους Δημοκρατικούς ηγούνται των προσπαθειών για να υπάρξει μία συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντάται στο Οβάλ Γραφείο - εκεί που σε λίγες ώρες θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών- με το "γερό χαρτί" των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και άλλα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών για να συζητήσουν πώς θα χειριστούν την κρίση.

H αξιοπιστία της αμερικανικής οικονομίας από τους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες δέχεται ισχυρό πλήγμα. Δημοσκόπηση του Gallup δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αμερικανική οικονομία έπεσε πέντε μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, δημοσκόπηση των "Washington Post/ ABC" δείχνει ότι το 74% των Αμερικανών επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι χειρίζονται το οικονομικού blackout στο αμερικανικό Δημόσιο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αμερικανό πρόεδρο ανέρχεται σε 53%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πολλές Αμερικανίδες που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, πωλούν μέσω Διαδικτύου στη "μαύρη αγορά" μητρικό γάλα, τρίχες ακόμα και ωάρια προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. 


Η πορεία του Αμερικανικού χρέους στο χρόνο




http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου