Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μπενφίκα - Ολυμπιακός: Με φουλ επίθεση για το διπλό πρόκρισης ο θρύλος

ΜΠΕΝΦΙΚΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (21:45)

*Μπενφίκα και Ολυμπιακός συναντώνται για 4η φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για πρώτη φορά συναντήθηκαν το 1973 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με την Μπενφίκα να παίρνει την πρόκριση με δύο νίκες με 1-0 (μέσα – έξω). Συναντήθηκαν ξανά το 1983, στο δεύτερο γύρο αυτή τη φορά, με την Μπενφίκα να παίρνει ξανά την πρόκριση, με νίκη 3-0 εντός έδρας, ενώ είχε ηττηθεί με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι. Η πιο πρόσφατη συνάντηση τους ήταν το 2008 στο UEFA Cup στους ομίλους, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με το εντυπωσιακό 5-1! 


*Η μόνη άλλη Πορτογαλική ομάδα που έχει βρει απέναντι του ο Ολυμπιακός είναι η Πόρτο (τρεις φορές στο Champions League), με την Μπενφίκα όμως να έχει αντιμετωπίσει άλλες τρεις ελληνικές ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη.

*Σε πέντε αναμετρήσεις που έχει υποδεχθεί ελληνικούς συλλόγους η Μπενφίκα, μετρά τέσσερις νίκες και μία ήττα, αυτή από τον ΠΑΟΚ το 1999. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός παραμένει χωρίς διπλό στην Πορτογαλία σε πέντε επισκέψεις, με τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία.

*Επτά συνεχόμενες νίκες έχει πανηγυρίσει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια στην έδρα της η Μπενφίκα, με την τελευταία της ήττα να είναι το 0-2 από την Μπαρτσελόνα στις 2 Οκτωβρίου 2012. Συνολικά έχει έντεκα νίκες στα τελευταία δεκαπέντε παιχνίδια (11-2-2).

*Ο Ολυμπιακός συμμετέχει για 15η φορά στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με κορυφαία στιγμή του να είναι ο προημιτελικός με τη Γιουβέντους τη σαιζόν 1998-99.


Γήπεδο: ‘’Estádio do Sport Lisboa e Benfica’’
Προϊστορία: 2-0-0

Ο διαιτητής του αγώνα (Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγιένκο/Ισπανία): Γεννημένος στις 8 Οκτωβρίου 1973 ο Ισπανός τεχνικός της αναμέτρησης, που θα είναι ο ρέφερι και του επικείμενου ‘’clasico’’ Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης το Σάββατο. Συνολικά έχει σφυρίξει 68 φορές στις διοργανώσεις της UEFA, ενώ οι 23 από αυτές ήταν για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τον Ολυμπιακό τον έχει βρει τέσσερις φορές στο δρόμο του. Δύο φορές ήταν όταν υποδέχθηκε την Άρσεναλ για τους ομίλους, το 2012 και το 2011. Ήταν ο διαιτητής του 0-0 με την Άλκμααρ στην Ολλανδία το 2009, αλλά και της νίκης με 1-0 επί της Σέριφ, στα πλέι οφ του 2009.
Βαθμολογία 3ου Ομίλου (2 αγώνες): Παρί 6 – Ολυμπιακός 3 – Μπενφίκα 3 – Άντερλεχτ 0.Δείτε τις βαθμολογίες των ομίλων του Champions League (Κλικ εδώ)

Τα αποτελέσματα στον όμιλο (1η αγωνιστική/2η Αγωνιστική): Ολυμπιακός – Παρί Σεν Ζερμέν 1-4, Μπενφίκα – Άντερλεχτ 2-0 / Παρί Σεν Ζερμέν – Μπενφίκα 3-0, Άντερλεχτ – Ολυμπιακός 0-3.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Η Μπενφίκα χρειαζόταν αναμφίβολα τη διακοπή, μιας και πριν από αυτή δεν έδειξε να πατά καλά στα πόδια της. Στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος, στις 6 Οκτωβρίου, είχε περάσει δύσκολα με 2-1 από την έδρα της Εστορίλ, παρότι βρέθηκε να παίζει τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με παίκτη παραπάνω. Οι μόνες αγωνιστικές υποχρεώσεις που είχε από τότε ήταν το Σάββατο, όταν αντιμετώπισε για το Κύπελλο τη Σινφάες, ομάδα Γ’ κατηγορίας. Και εδώ συνάντησε δυσκολίες, αν και έχει το ελαφρυντικό του ότι αγωνίστηκε με αρκετούς από τους αναπληρωματικούς, ή καλύτερα παίκτες που δεν είχαν αρκετό χρόνο συμμετοχής μέχρι στιγμής.

Υποδεχόμενη τον Ολυμπιακό απόψε, δίνει μάλλον το πιο κρίσιμο παιχνίδι της στον όμιλο, μιας και θέλει από νωρίς να πάρει σοβαρό προβάδισμα για να τερματίσει σε μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις. Στον τελευταίο της αγώνα, απογοήτευσε στο Παρίσι απέναντι στην Παρί και γνώρισε πολύ εύκολα την ήττα με 3-0, με το τελικό σκορ να έχει διαμορφωθεί ήδη από το πρώτο ημίχρονο. Και στην πρεμιέρα της δεν ενθουσίασε, κατάφερε πάντως να πάρει τη νίκη με 2-0 επί της Άντερλεχτ. Εξάλλου, η έδρα της είναι και το μεγάλο της όπλο στην Ευρώπη, όπως δείχνουν και οι επτά συνεχόμενες ήττες που έχει εκεί μετά το 0-2 από την Μπαρτσελόνα πέρυσι τον Νοέμβρη. Το πιο σημαντικό είναι ότι ξέρει τον τρόπο να διαχειρίζεται παιχνίδια τέτοιου επιπέδου και να παίρνει το μέγιστο, ακόμα και αν δεν είναι καλή. Και αυτό αναμφίβολα θα το χρειαστεί αρκετά απόψε, μιας και δύσκολα θα αλλάξει δραματικά η εικόνα της, σε σχέση με τα πρώτα δείγμα που δεν ήταν και τα πλέον ενθαρρυντικά.

Και εντός των συνόρων το ξεκίνημα της είναι νωθρό, μιας και με απολογισμό τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, έχει βρεθεί πέντε βαθμούς κάτω από την πρωτοπόρο Πόρτο, που για να ένα πρωτάθλημα όπως το Πορτογαλικό είναι πολλοί. Βέβαια, για φέτος πρέπει να υπολογίζει και τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, που βρίσκεται στους τρεις βαθμούς πάνω της και εντυπωσιάζει με το επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζει, θυμίζοντας κάτι από τους ‘’αετούς’’ πέρυσι.

Σημαντικό χαρακτήρισε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Ζόρζε Ζεσούς στη συνέντευξη Τύπου, αλλά όχι καθοριστικό: «Ξέρουμε ότι το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό θα είναι δύσκολο. Στόχος μας είναι η νίκη, αλλά για να την πετύχουμε θα πρέπει να αποδώσουμε στο επίπεδο που παρουσιάσαμε στη νίκη μας επί της Άντερλεχτ. Στο ποδόσφαιρο είναι δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις. Είμαστε σε μια διοργάνωση που συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες και οι αποστάσεις μεταξύ μίας νίκης, μίας ισοπαλίας και μίας ήττας είναι μικρές. Ο αγώνας μας με τον Ολυμπιακό δεν θα κρίνει τίποτα, αλλά φυσικά είναι σημαντικό για μας να νικήσουμε αν θέλουμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση. Δεν πρόκειται για καθοριστικό ματς, αφού απομένουν ακόμη άλλα τρία. Θέλουμε τη νίκη και είναι σημαντικό να την πάρουμε, αλλά δεν μας εξασφαλίζει κάτι. Ο όμιλος μας είναι πολύ ισορροπημένος, εν εξαιρέσουμε την Παρί Σεν Ζερμέν. Δεν λέω ότι έχει ήδη προκριθεί κι αυτή, αλλά είναι σε πολύ καλή θέση»

Αρκετά και τα αγωνιστικά προβλήματα για τον Ζορζ Ζεσούς, που μπορεί να έχει συνηθίσει την απουσία του Σάλβιο από το δεξιά, θα πρέπει όμως να βρει και τους αντικαταστάτες των Σουλεϊμάνι, Μάρκοβιτς και Φέισα, που δε ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους και τέθηκαν οριστικά νοκ άουτ. Απόλυτα έτοιμος δεν είναι και ο ηγετικός φορ Καρντόσο, που αναμένεται όμως να σφίξει τα δόντια και να αγωνιστεί κανονικά.

Η αποστολή της Μπενφίκα: Αρτούρ, Λόπες, Γκαράι, Λουϊζάο, Ζαρντέλ, Αλμέιδα, Μάξι Περέιρα, Σικέιρα, Γκόμες, Τζούρισιτς, Όλα Τζον, Γκαϊτάν, Μάτιτς, Καβαλέιρο, Έντσο Πέρες, Αμορίμ, Λίμα, Ροντρίγκο, Καρντόσο.

Προηγούμενο ματς: Πρόκριση στο Κύπελλο με 1-0 στην έδρα της Σινφάες, ομάδα γ’ κατηγορίας. Στην αποστολή βρέθηκαν δέκα παίκτες από τη δεύτερη ομάδα, ενώ πήραν χρόνο συμμετοχής παίκτες που δεν είχαν αγωνιστεί μέχρι στιγμής. Το γκολ της νίκης ήρθε από τον Όλα Τζον στο 52’. 

Στατιστικό: Έχει καταφέρει να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ στα 24 από τα 29 τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια της!

Απουσίες (6): Εκτός είναι οι μπακ Σίλβιο (ΑΜ), Κορτέζ (ΑΜ), οι χαφ Σάλβιο (ΜΕ), Φέισα (ΜΕ) και οι φορ Σουλεϊμάνι (ΕΠ), Μάρκοβιτς (ΕΠ).

Πιθανή ενδεκάδα 4-4-2: Αρτούρ – Λουϊζάο, Γκαράι, Σικέιρα (αριστερά), Μάξι Περέιρα (δεξιά) – Όλα Τζον, Μάτιτς, Πέρες, Γκαϊτάν – Λίμα, Καρντόσο.
*Η τελευταία φορά που αγωνίστηκε 23 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ήταν το 2001, όταν γνώρισε την ήττα με 3-0 στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μετά το τέλος του αποψινού αγώνα θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε, ή τουλάχιστον να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το που είναι ικανός να φτάσει φέτος ο Ολυμπιακός, που μέχρι τώρα έχει ενθουσιάσει με την παρουσία του στην Ευρώπη. Στην πρεμιέρα των ομίλων, όπως άπαντες παραδέχτηκαν, στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Παρί, ο Ολυμπιακός ήταν όπως τον ονειρεύονται οι οπαδοί του και γενικότερα όπως θέλουμε να βλέπουμε τις ελληνικές ομάδες να στέκονται απέναντι στις μεγάλες ευρωπαϊκές. Δεδομένα όμως δεν μπορούσε να ακολουθήσει σε υψηλό ρυθμό για ολόκληρο το 90λεπτο, για να επέλθει η κούραση στην επανάληψη και να κάνουν την εμφάνιση τους και τα λάθη, που του στοίχισαν ένα βαρύ σκορ, που χάλασε αρκετά την εικόνα του.

Πρόωρα συνειδητοποίησε λοιπόν ο Ολυμπιακός, ότι η Παρί δεν είναι για τα μέτρα του και αν θέλει να ψάξει την υπέρβαση και την πρόκριση στα νοκ άουτ, θα πρέπει να κυνηγήσει τις πιθανότητες του απέναντι στην Μπενφίκα. Πριν από αυτό, είχε να υπερβεί το εμπόδιο της Άντερλεχτ, πράγμα και το οποίο έκανε, με σχετική άνεση μάλιστα. Με έναν φανταστικό Κώστα Μήτρογλου, που σημείωσε χατ τρικ, με τρία γκολ το ένα ομορφότερο από το άλλο, η ελληνική ομάδας έφτασε στο σπουδαίο διπλό με 3-0, δείχνοντας να ξεκαθαρίζει αρκετά πρόωρα την υπόθεση 3η θέση. Βέβαια, δεν ήταν μόνο η εκτελεστική δεινότητα του Έλληνα φορ που έφερε τη νίκη, αλλά και η εξαιρετική παρουσία κάτω από τα γκολποστ του Ισπανού κίπερ Ρομπέρτο, που στο συγκεκριμένο παιχνίδι έμοιαζε ανίκητος, πιάνοντας ακόμα και πέναλτι. Ο Ισπανός μάλιστα γνωρίζει καλά το γήπεδο που θα αγωνιστεί η ομάδα του απόψε, μιας και τη σαιζόν 2010-2011, υπερασπίστηκε για 25 παιχνίδια την εστία των ‘’αετών’’. Ο Ολυμπιακός έχει όμως και έναν άλλον παίκτη που συνδέεται με την Μπενφίκα και πρόκειται ασφαλώς για τον μεγάλο Χαβιέρ Σαβιόλα, που αγωνίστηκε με επιτυχία στην ομάδα της Λισσαβόνας την τριετία 2009-2012, έχοντας 69 συμμετοχές και 24 γκολ! «Περιμένω ένα ισορροπημένο ματς, με ωραίο θέαμα που θα τραβήξει τους θεατές. Πέρασα όμορφα στην Μπενφίκα και άφησα εκεί πολλούς φίλους και ανθρώπους που μου φέρθηκαν ωραία. Η ομάδα αξίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας. Δεν γνωρίζω αν θα αγωνιστώ, αυτό θα το αποφασίσει ο προπονητής μου», δήλωσε ο Αργεντινός φορ.

Με σχετική άνεση συνεχίζει και την πορεία του εντός των συνόρων, παραμένοντας στην κορυφή και σε απόσταση τριών βαθμών από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Στα Χανιά, συνάντησε δυσκολίες μόνο για την πρώτη ώρα αγώνα, αλλά όταν φόρτσαρε καθάρισε πολύ εύκολα. Πάντως, τα σπουδαία έρχονται στις αρχές του Νοέμβρη για την ομάδα του Πειραιά, μιας και στις 2 του νέου μήνα θα δώσει το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Μεσοβδόμαδα θα υποδεχθεί την Μπενφίκα για την 4η αγωνιστική των ομίλων, ενώ θα ολοκληρώσει την εβδομάδα με τον ντέρμπι κορυφής με τον ΠΑΟΚ στο ‘’Καραϊσκάκης’’, πριν πάρει τις απαραίτητες ανάσες στη διακοπή για τα μπαράζ των Εθνικών.

Αισιόδοξος για τη νίκη εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Μίτσελ: «Στην πραγματικότητα δεν είναι το πιο καθοριστικό ματς αφού υπάρχουν και άλλα, αλλά εμείς έτσι το βλέπουμε. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες, θέλουμε πολύ τη νίκη και είμαστε έτοιμοι να τη διεκδικήσουμε. Είναι δύσκολο να γίνονται γενικά προβλέψεις. Μετά την Παρί μας είχαν όλοι αποκλεισμένους. Τώρα έχουμε ελπίδες πρόκρισης. Δεν σκεφτόμαστε την πρώτη θέση, αλλά να προκριθούμε. Η Μπενφίκα είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Ερχόμαστε με σεβασμό να την αντιμετωπίσουμε και είμαστε περήφανοι που θα παίξουμε εδώ εναντίον της. Μπορεί να έχουμε τον Σαβιόλα και τον Ρομπέρτο, αλλά έχουμε και άλλους από διάφορες χώρες και όχι μόνο από την Ελλάδα. Έχουμε έρθει εδώ για να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο. Η Μπενφίκα έχει αξιόλογους ποδοσφαιριστές, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω κάποιον από την Μπενφίκα αυτός θα ήταν ο προπονητής της».

Στο τελευταίο παιχνίδι, αυτό με τον Πλατανιά, καθοριστική ήταν η αλλαγή του Τσόρι, που έδωσε νέα πνοή στο δημιουργικό κομμάτι. Το στυλ του αποψινού παιχνιδιού του ταιριάζει και δεν αποκλείεται ο Μίτσελ να κάνει την έκπληξη και να τον ξεκινήσει. Κατά τα άλλα, δεν προέκυψε για τον Ισπανό τεχνικό κάποιο νέο πρόβλημα και αυτοί που δεν ακολούθησαν την αποστολή είναι οι Μιγκέλ Τόρες και Μπονγκ. Κανονικά από την άλλη συμμετέχουν οι Μασάντο και Χολέμπας. Με συνταγή …Βελγίου αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του ο Μίτσελ, ακολουθώντας δηλαδή επιθετικό σχήμα. Στην κορυφή θα βρίσκεται ο Μήτρογλου, ενώ σε ελεύθερο ρόλο από πίσω του ο Σαβιόλα. Δεξιά θα ξεκινήσει ο Βάις, ενώ ερωτηματικό αποτελεί το ποιος θα παίξει στα αριστερά, με τον Φουστέρ να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Για το δεξί άκρο της άμυνας προτεραιότητα έχει να ξεκινήσει ο Σαλίνο, εκτός αν ο Μίτσελ κρίνει ότι χρειάζεται τις αμυντικές ικανότητες του Μανιάτη στη συγκεκριμένη θέση. Αν γίνει αυτό, στα χαφ θα δούμε τον Γιαταμπαρέ δίπλα στο Σάμαρη.

Η αποστολή του Ολυμπιακού: Ρομπέρτο, Μέγερι, Χουτεσιώτης, Κάμπελ, Ντομίνγκες, Φουστέρ, Χολέβας, Μασάντο, Μανιάτης, Μανωλάς, Μετζανί, Μήτρογλου, Εντινγκά, Ολαϊτάν, Παπαδόπουλος, Σαλίνο, Σάμαρης, Σαβιόλα, Σιόβας, Βάις, Γιαταμπαρέ.

Προηγούμενο ματς: Με 4-1 πέρασε από την έδρα του Πλατανιά, με το σκορ να μην ανταποκρίνεται στην εικόνα του αγώνα. Με το καλημέρα βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ, ενώ οι αντιδράσεις του δεν ήταν καλές μέχρι τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Πήρε σημαντική ώθηση από την είσοδο του Τσόρι, για να ισοφαρίσει στο 66’ με αυτογκόλ. Δύο λεπτά αργότερα ο Μήτρογλου ανέτρεψε το σκορ, ενώ ο Σαβιόλα έγραψε το 1-3 στο 73’. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Βάις, με απίστευτη ατομική προσπάθεια και κούρσα από τη μία περιοχή στην άλλη!

Στατιστικό: Έχει καταφέρει να σκοράρει στα πέντε από τα επτά τελευταία παιχνίδια του εκτός έδρας στο Champions League.

Απουσίες (2): Εκτός αποστολής έμειναν οι Μπονγκ (ΑΜ) και Μιγκέλ Τόρες (ΑΜ).

Πιθανή ενδεκάδα 4-2-3-1: Ρομπέρτο – Σιόβας, Μανωλάς, Χολέμπας (αριστερά), Σαλίνο (δεξιά) – Σάμαρης, Μανιάτης – Φουστέρ (Τσόρι), Βάις, Σαβιόλα – Μήτρογλου.

Πηγή : http://www.betarades.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου