Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης για τους αυτοαπασχολούμενους- Ερχεται το περιουσιολόγιο

Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης για τους αυτοαπασχολούμενους- Ερχεται το περιουσιολόγιοΤέλος στα τεκμήρια διαβίωσης έρχεται να βάλει το περιουσιολόγιο, το οποίο είναι ο προσδιορισμός του φόρου από την Εφορία που θα γίνεται με βάση το ύψος της περιουσίας αλλά και τον τρόπο διαβίωσης του φορολογούμενου.

Τι είναι το περιουσιολόγιο και πως θα λειτουργεί



Το περιουσιολόγιο, είναι ο προσδιορισμός του φόρου απευθείας από την Εφορία, το οποίο θα υπολογίζει το εισόδημα αφού προηγουμένως θα βρίσκει και θα μελετά το ύψος της περιουσίας αλλά και τον τρόπο διαβίωσης του φορολογουμένου. Κοινώς, η Εφορία θα υπολογίζει το εισόδημα αφού προηγουμένως θα βρίσκει και θα μελετάει το ύψος της περιουσίας αλλά και τον τρόπο διαβίωσης του φορολογούμενου, με πρώτους στο στόχαστρο να είναι όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αν και διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή κάνουν μεγάλες δαπάνες, αναφέρει το capital.gr.

Στη συνέχεια αυτοί θα καλούνται για εξηγήσεις για στοιχεία δαπανών τους, όπως είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, πιστωτικών καρτών κτλ. Εν τέλει, μετά από συνδυαστική μελέτη όλων των στοιχείων, η Εφορία με έναν μαθηματικό τύπο θα προσδιορίζει τον φόρο εισοδήματος.
Ωστόσο, το capital επισημαίνει πως ο φόρος που θα υπολογίζει η Εφορία θα είναι σχεδόν πάντα υψηλότερος από το εισόδημα που έκρυψε ο φορολογούμενος, με τη λογική πως έτσι θα συμμορφωθεί και θα δηλώνει τα πραγματικά του εισοδήματα.

Τέλος, στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ έχει φέρει στην Ελλάδα Γάλλους «άσους» στα φορολογικά θέματα, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να εκπαιδεύουν Ελληνες ελεγκτές στη χρήση του περιουσιολογίου που θα αντικαταστήσει κατά πάσα πιθανότητα από το 2014 τα τεκμήρια διαβίωσης για τους αυτοαπασχολούμενους.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου