Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πόση φυσική δραστηριότητα πρέπει να κάνει το παιδί μου;

Πόση φυσική δραστηριότητα πρέπει να κάνει το παιδί μου;

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας στην παιδική ηλικία έχει φανεί πως σχετίζεται με εμφάνιση παχυσαρκίας τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή, καρδιαγγειακών νοσημάτων (υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση) , μεταβολικού συνδρόμου, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας κατά την ενήλική ζωή, αλλά και κακό ψυχολογικό προφίλ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση και η προώθηση της φυσικής δραστηριότητας από την παιδική κιόλας ηλικία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του medicaltimes.gr.

Σύμφωνα με συστάσεις επίσημων φορέων για τη φυσική δραστηριότητα στην παιδική ηλικία:
Πρέπει να γίνεται καθημερινά και να έχει διάρκεια 60 ή περισσότερα λεπτά (μέτρια με υψηλή ένταση), για να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία των παιδιών και των νέων
Συγκεκριμένοι τύποι φυσικής δραστηριότητας πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα συνολικό πρόγραμμα με σκοπό τα παιδιά να κερδίσουν επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία τους
Απαιτείται τακτική συμμετοχή σε καθένα από τους ακόλουθους τρόπους φυσικής δραστηριότητας 3 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα:
Άσκηση αντιστάσεων που προάγει την μυϊκή δύναμη στις μεγάλες μυϊκές ομάδες
Έντονη αερόβια άσκηση ώστε να βελτιωθεί η καρδιοαναπνευστική αντοχή και οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα
Δραστηριότητες ανύψωσης βάρους ώστε να προαχθεί η υγεία των οστών
Όλοι οι παραπάνω τύποι φυσικής δραστηριότητας πρέπει να διεξάγονται κατάλληλα ώστε να δημιουργούν ένα σύνολο 60 λεπτών ή περισσότερο ανά ημέρα.

Κάποιες πρακτικές που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε είναι οι εξής:
Να ασκείστε κι εσείς, γιατί αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας.
Να αφήνετε το ίδιο να επιλέγει ποια μορφή άσκησης ή ποιο άθλημα του αρέσει.
Να το ενθαρρύνετε να ασκείται.
Να περιορίσετε της ώρες που κάθεται μπροστά από την οθόνη (υπολογιστή/τηλεόραση).
Να πηγαίνει με τα πόδια στο σχολείο.
Να συμμετέχει μαζί με φίλους σε αθλήματα και σε παιχνίδια.
Να χρησιμοποιεί σκάλες αντί για ασανσέρ.
Στον ελεύθερό του χρόνο να οργανώνετε ή να ενθαρρύνετε το ίδιο να οργανώνει δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε κάποιο πάρκο με τους φίλους του.
Να του μιλήσετε για τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης.

Αντίστοιχα με την πυραμίδα μεσογειακής διατροφής υπάρχει και η πυραμίδα άσκησης που μπορείτε να του δείξετε και να του εξηγήσετε με εικόνες τι άσκηση πρέπει να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου