Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12:30μ.μ στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι ο Δήμαρχος Αθηναίων θα εγκαινιάσει την πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Ο Έλευθέριος Αμπατζής και η Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου, ξεκίνησαν με την Βιβλιοθήκη της Κηφισιάς κατόρθωσαν να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας και τώρα τους ζητούν σε όλη την Ελλάδα! Next project; Τα Χανιά;




Μετά τις τρεις υπαίθριες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, η πρώτη στην Κηφισιά, η δεύτερη στη Στέγη, και η τρίτη σε μόνιμη περιοδεία, η vivliothiki.org μας συστήνει το νέο της δημιούργημα που θα βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένο στο Κολωνάκι.
Η νέα βιβλιοθήκη έκανε το ντεμπούτο της στο ReMap4 και στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας. Για να γίνει η ιδέα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης του Κολωνακίου πράξη μεσολάβησαν πολλοί. Το δίκτυο Συν Αθηνά έδωσε το βήμα, ο κατασκευαστής Σκριμιζέας ΑΒΕΕ χορήγησε δωρεάν υλικά και υπηρεσίες, μία τυχαία γνωριμία με τον καλλιτέχνη Αντώνη Ντόνεφ (της γκαλερί The Breeder) στη βιβλιοθήκη της Κηφισιάς οδήγησε στην παραχώρηση του έργου τέχνης που με ψηφιακή εκτύπωση επένδυσε τις όψεις της.



Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη θα ανήκει πλέον στο δυναμικό των βιβλιοθηκών – Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη & Βιβλιοθήκη  Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου - του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μία εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκη. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.



Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση Μία μοντέρνα κατασκευή στα πρότυπα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της χωρίς την εγγραφή του σε κάποιο μητρώο, θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Δεξαμενή δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας, 24 ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Το ζητούμενο είναι η ανταλλαγή: δίνεις ένα βιβλίο, παίρνεις ένα άλλο.



Εκτυπώνεις το αυτοκόλλητο με το λογότυπο “αντάλλαξέ το” και το κολλάς στο βιβλίο που ανταλλάσεις για να το διαφυλάξεις από κλοπή.