Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Υπουργοί εναντίον Τρόικα με εντολή Σαμαρά - Ντιρεκτίβα για τροχιά σύγκρουσης

Υπουργοί εναντίον Τρόικα με εντολή Σαμαρά - Ντιρεκτίβα για τροχιά σύγκρουσης

Σε κλίμα έντασης και αμοιβαίας καχυποψίας αναμένεται να εξελιχθεί το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με την Αθήνα να στέλνει μήνυμα ότι αφενός νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά και αφετέρου ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί μία λύση με το πρόβλημα του χρέους. Από την άλλη, σαφές είναι και το μήνυμα στέλνουν οι δανειστές για υπογραφή ενός ακόμη Μνημονίου με τη σύναψη νέας δανειακής συμφωνίας, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, αμφισβητώντας ανοικτά τα στοιχεία για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό. Στόχος να διατηρήσουν τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον μέχρι το 2016.


Κι ενώ η διαδικασία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία δείχνει ότι τραβάει σε μάκρος, η Αθήνα αντιδρά και στο νέο ορόσημο που επιχειρούν να θέσουν για τις όποιες αποφάσεις οι δανειστές, που δεν είναι άλλο από τις Ευρωεκλογές. «Έχουμε και μεις Ευρωεκλογές», σχολίασε με νόημα ο Γιάννης Στουρνάρας που χαρακτήρισε άδικο για την Ελλάδα να γίνει αποδεκτή η άποψη ορισμένων χωρών, που θα ήθελαν οι αποφάσεις να ληφθούν μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Την ίδια ώρα κάποιοι στις Βρυξέλλες δεν διστάζουν να τοποθετήσουν χρονικά τις αποφάσεις για «κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι».

Στην Ελλάδα το Μαξίμου έδειξε να «μαζεύει» προς το παρόν το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών, ωστόσο ποιός μπορεί να διαβεβαιώσει τι ακριβώς θα γίνει αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο;
«Αν είναι να πάρουμε οριζόντια μέτρα, καλύτερα να παραδώσουμε μία ώρα αρχύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές από τα κορυφαία υπουργεία που επικαλούνται «Τα Νέα», καθώς η άρνηση των οριζόντιων μέτρων  δεν έχει να κάνει μόνο με τις αντοχές της κοινωνιές και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν, αλλά με τα όρια της ίδιας της κυβέρνησης και των βουλευτών που τη στηρίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό ντιρεκτίβα του Μαξίμου προς όλους τους υπουργούς είναι η σκληρή στάση απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών.

Πρώτος στη λίστα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης  που αναμένεται να επιμείνει έτσι ώστε οι υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό απολύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Τρόικα πως θα πρέπει να εμπιστευθεί την ελληνική πλευρά, ενώ εμφανίζεται ενοχλημένος με το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό των δανειστών.

Οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φώφη Γεννηματά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναμένεται να πιέσουν για να διατηρηθεί έστω ένα κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ, και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Το μεγάλο εμπόδιο για το υπουργείο Υποδομών σε αυτή την περίπτωση είναι η ίδια η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θέτει ζητήματα μονοπωλίου.
Στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης εμφανίζεται ενοχλημένος με τις πιέσεις της Τρόικα για ομαδικές απολύσεις και εμμένει στο σχέδιο που έχει προτείνει και εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η Τρόικα ωστόσο δηλώνει αμετακίνητη. 

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών διεκδικεί λύση για το χρέος ακόμα και με έκτακτο Eurogroup, τον Απρίλιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. χρωστάει στην Ελλάδα μία άμεση λύση για το θέμα.

Όπως εκτιμά ο κ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του στην «Ημερησία του Σαββάτου», τον Απρίλιο, όταν θα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, η Ευρώπη θα πρέπει να βρει μια λύση για το ελληνικό χρέος.
«Διαπραγματεύομαι με την τρόικα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Πάντα βρίσκονται λύσεις. Ετσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Κανέναν δεν συμφέρει να προβάλει παράλογες θέσεις, σήμερα», αναφέρει και υπενθυμίζει ότι η τρόικα τον Ιούλιο δεν είχε εντοπίσει δημοσιονομικό κενό.
«Από τότε μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαν καλύτερα, δεν πήγαν χειρότερα, υπογραμμίζει, «Ορισμένες αποκλίσεις σε υποτομείς της γενικής κυβέρνησης υπάρχουν, όπως επίσης, μέτρα τα οποία δεν λάβαμε. Στοχευμένες μειώσεις δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης ή διαρθρωτικά μέτρα οφείλουμε να τα βρούμε και να τα εφαρμόσουμε. Αλλωστε αυτό προβλέπεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε».


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου