Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κοροϊδία Η Ρύθμιση Δανείων Για Τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

teiresias euro Κοροϊδία η ρύθμιση δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριάΣε φούσκα ολκής εξελίσσεται ο νόμος Χατζηδάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 4161/2013), ενώ με υστέρηση έτρεξε τον Σεπτέμβριο το σχέδιο που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες για να πέσουν στην οικονομία 2 δισ. ευρώ.



Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Ζανιάς, δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ότι μόνο 1.000 δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο 4161/2013. Και να σκεφθεί κανείς ότι το υπουργείο Ανάπτυξης (αρμόδιος για το θέμα είναι ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς) είχε προβλέψει ότι θα τρέξουν ρυθμίσεις για 150.000 δανειολήπτες.
Ομως οι δανειολήπτες δεν έτρεξαν να υποβάλουν αιτήματα στις τράπεζες, διότι όπως είχε γράψει τότε η «Ε», πρόκειται για ρύθμιση-παρωδία που αφορά όχι υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που χρωστούν στις τράπεζες και δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά ενήμερους δανειολήπτες. Επίσης, πρόκειται για ρύθμιση πολλαπλών περιορισμών, που συνδυαστικά αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών από την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Ο κ. Ζανιάς παραδέχτηκε ότι ο αριθμός είναι μικρός, αλλά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι οι τράπεζες είχαν ήδη προχωρήσει σε 800.000 ρυθμίσεις δανείων μέχρι που βγήκε αυτός ο νόμος. Συνέχισε και με δόση ειλικρίνειας πρόσθεσε: «Διευκολύναμε, γιατί έτσι κι αλλιώς είναι και στο συμφέρον των τραπεζών να κάνουν τις ρυθμίσεις αυτές, διότι όσο το ρυθμίζεις δεν παρουσιάζεται και ως “κόκκινο” δάνειο».
Απολογούμενος ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έστειλε επιστολή στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών σημειώνοντας ότι υπάρχουν παράπονα τόσο από επιμέρους πελάτες των τραπεζών όσο και από καταναλωτικές οργανώσεις, σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου αυτού για τους ενήμερους δανειολήπτες. Και κατέληξε λέγοντας ότι συμφώνησε με τον κ. Ζανιά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να στείλει στην Ενωση Τραπεζών συγκεκριμένα παράπονα και καταγγελίες, προκειμένου η Ενωση και οι τράπεζες να τα διερευνήσουν και να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κάλυψης της τραπεζικής συμμετοχής στα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να πέσουν στην αγορά 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός έδωσε στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτά, υπογράφηκαν συμβάσεις 570 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί για τον ίδιο μήνα ήταν για 610 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου