Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ομπάμα: «Έχουμε μεγάλη πιθανότητα να χρεοκοπήσουμε»

Φωτογραφία: ReutersΟ πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα διαπιστώσει στην αποψινή συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο αν όντως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στη Γερουσία για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου. «Έχουμε μεγάλη πιθανότητα να χρεοκοπήσουμε» αν δεν επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στο Κογκρέσο, τόνισε ο Μπ. Ομπάμα.

Ενόψει της διορίας της Πέμπτης για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι παραμένει μεγάλη η πιθανότητα να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε στάση πληρωμών αν οι Ρεπουμπλικανοί δεν παραμερίσουν ορισμένες κομματικές τους σκοπιμότητες. Σημείωσε ότι μια χρεοκοπία θα εκτινάξει στα ύψη τα επιτόκια και η ζημιά που θα προκληθεί στην οικονομία θα μεγεθυνθεί σε μεγάλο βαθμό αν δεν εξασφαλιστεί αυτή την εβδομάδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξοφλήσει τις δαπάνες της.
«Ελπίζω ότι ένα πνεύμα συνεργασίας θα μας κάνει να προχωρήσουμε εντός των επόμενων λίγων ωρών» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος μαζί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχουν συνομιλίες απόψε με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ και Μιτς Μακόνελ, καθώς και με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ και την επικεφαλής των Δημοκρατικών στο ίδιο Σώμα, Νάνσι Πελόζι.
Νωρίτερα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει απόψε νέα πρόταση στον Μπαράκ Ομπάμα.
Φωτογραφία: ReutersΦωτογραφία: Reuters
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα στην αποψινή συνάντηση θα επισημάνει την ανάγκη να δράσει το Κογκρέσο, ώστε να επαναλειτουργήσει ομαλά η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς εξαντλείται ο χρόνος την προσεχή Πέμπτη, οπότε οι ΗΠΑ θα φτάσουν στο όριο του δανεισμού τους. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα τονίσει ότι δεν θα υποχρεωθεί σε παραχωρήσεις στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στο Tea Party.
«Ο πρόεδρος θα επαναλάβει επίσης τις αρχές μας στους ηγέτες: δεν θα καταβάλουμε λύτρα στο Κογκρέσο για να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση και να αυξηθεί το όριο του χρέους», σημείωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι διαπραγματεύσεις για άρση του οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζονται στη Γερουσία, όμως Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν έχου καταφέρει να βρουν ακόμα κοινό έδαφος σε δύο βασικά σημεία: στη διάρκεια της αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και στο χρηματοδοτικό νομοσχέδιο που θα επιτρέψει να επαναλειτουργήσει ομαλά το ομοσπονδιακό κράτος. 
Newsroom Enet 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου