Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Νέα μέτρα ώς τον Δεκέμβριο

Ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorking Group, βγαίνει από το μέγαρο ΜαξίμουΤο ραντεβού της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα κλείστηκε για τον Δεκέμβριο, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τον πρόεδρο του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Ο κ. Βίζερ όπως αναμενόταν μετέφερε στην Αθήνα το μήνυμα των δανειστών, ότι όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού θα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του χρόνου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες θα καλυφθούν με νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο.
Των συναντήσεων με τον κ. Βίζερ ακολούθησε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο στο μέγαρο Μαξίμου, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις. «Ολα τα σενάρια για τη μετακύλιση του χρέους βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, ενώ αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «συζητήσαμε διάφορα σενάρια. Βέβαια οι αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του έτους».
Την ίδια εποχή τοποθετούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και την κατάληξη της συζήτησης για το ύψος αλλά και τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, που αυτή τη στιγμή ορίζεται από την τρόικα στα 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, συνεχίζει να επιδιώκει το επόμενο διάστημα να αποσπάσει μια πολιτική συμφωνία και μάλιστα σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμώντας ότι σε πολιτικό επίπεδο έχει να κερδίσει περισσότερα, σε σχέση με τη μάχη των αριθμών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να κερδίσει τη δέσμευση των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στις 24 Οκτωβρίου, για την αποφυγή ή τουλάχιστον χρονική μετάθεση της λήψης νέων μέτρων. Εκεί ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας, περιγράφοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο μια τυφλής κοινωνικής έκρηξης σε συνδυασμό με κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εάν επιβληθούν νέα μέτρα.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και τη γραμμή άμυνας σε οικονομικό επίπεδο. Αντί νέων μέτρων η κυβέρνηση επιμένει στο γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 μπορεί να καλυφθεί μέσω της φορολογικής συμμόρφωσης και της επιπλέον περικοπής των δαπανών που θα φέρει η μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
Σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς μετά οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, εφαρμόζοντας μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, εμπόδιο αυτή τη στιγμή στη συζήτηση αποτελούν οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία που είναι σε εξέλιξη, γεγονός που προκαλεί δυσκολίες στην Ε.Ε. να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.
Οι ελληνικές θέσεις έγιναν γνωστές και στον επικεφαλής του EuroWorking Group κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα, ο οποίος ενημερώθηκε για τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους βουλευτές, ώστε να διαπραγματευθεί η Ελλάδα τη χαλάρωση των όρων του Μνημονίου, με στόχο να μη χρειαστούν νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.
Στο τραπέζι των συζητήσεων με τον κ. Βίζερ βρέθηκαν επίσης και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), καθώς το EuroWorking Group είναι αρμόδιο για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτουμένων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «αύριο (σ.σ. σήμερα) μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Πηγή : http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου