Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση του ΔΝΤ βάζει "φωτιές" στην κυβέρνηση - Απαιτεί νέα μέτρα 6,7 δισ. ευρώ, θεωρεί δεδομένο το κούρεμα - Ούτε μισό ευρώ πλεόνασμα



- Σύμφωνα με την έκθεση οι χρηματοδοτικές ανάγκες σε 25,1 και 18,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2015 2016
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθαρίζει πως τα νέα μέτρα θα είναι της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ
- Η τρόικα είχε ήδη αναφέρει πως νέα μέτρα θα απαιτηθούν παρά τις αντίθετες δηλώσεις Σαμαρά και Στουρνάρα
- Αναλυτές αναφέρουν πως ίσως με αυτή την έκθεση το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τους Ευρωπαίους




Μία έκθεση που προκαλεί σοκ και δέος για την Ελλάδα βγαίνει στο φως της δημοσιότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μεταξύ άλλων ζητά μέτρα της τάξεως των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να παρθούν μέσα στο 2014.

Η έκθεση αυτή προκαλεί αίσθηση, καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την διευθύντρια του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ και είναι απορίας άξιο εάν αυτή η έκθεση που ανατρέπει και όλα όσα λέει η κυβέρνηση, συζητήθηκε. Φυσικά, μπορεί να αποτελεί αυτή η έκθεση και μία προειδοποιητική βολή προς τους Ευρωπαίους, θέλοντας δηλαδή να τους πιέσει για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το άλλο εκπληκτικό που αναφέρει η έκθεση του Ταμείου είναι πως στην Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 ΜΗΔΕΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 344 εκατομμύρια ευρώ και έτσι αυτή η έκθεση βάζει μπουρλότο στα όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση περί πλεονάσματος.

Στην έκθεση αυτή γίνεται σαφής αναφορά για νέα επιπρόσθετα μέτρα ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 6,7 δισεκατομμύρια. Το επικαιροποιημένο πάντως Μνημόνιο αξίζει να σημειωθεί ότι γικα το 2014 δεν απαιτούνται νέα μέτρα από την Ελλάδα, ενώ για το διάστημα 2015-2016 τα μέτρα θα ε.ιναι της τάξεως των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για το χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2013 είναι συνεπείς, αλλά οι περαιτέρω προβλέψεις προϋποθέτουν ένα νέο κούρεμα με τη συμμετοχή και του επίσημου τομέα προκειμένου να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου