Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΕΕ: Τα μέτρα των 2 δισ. δεν θα είναι τα τελευταία

ΕΕ: Τα μέτρα των 2 δισ. δεν θα είναι τα τελευταίαΈξι κενά περιέχει το ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, το πρώτο από τα οποία είναι το δημοσιονομικό κενό του 2014 ύψους 2 δισ. ευρώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων και το οποίο απαιτείται να καλυφθεί, αν η κυβέρνηση επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το κενό χρηματοδότησης του 2014, το επόμενο πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.



Αυτά αναφέρουν στον ελληνικό Τύπο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, οι οποίες ξεκαθαρίζουν πως οι υπουργοί του Eurogroup ανησυχούν για την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει το μνημόνιο. Λέγεται ότι η Φινλανδή υπουργός οικονομικών τηλεφωνεί αγχωμένη στις Βρυξέλλες και ρωτάει «αν θα χάσουμε τα λεφτά μας». Τόσο η Γιούτα Ουρπιλάινεν όσο και η Μαρία Φέκτερ και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους ρωτάνε να μάθουν γιατί οι Έλληνες πολιτικοί όπου σταθούν και όπου βρεθούν λένε ότι δε σκοπεύουν να λάβουν πρόσθετα μέτρα, τη στιγμή που υπάρχουν κενά και για το 2014 και το 2015 και το 2016, ενώ η χώρα θα χρειαστεί οπωσδήποτε πρόσθετο δάνειο. Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χειρίζονται το θέμα λένε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν τους κάνουν τη ζωή πολύ εύκολη, ενώ η λέξη «οριζόντια» χάνεται στη μετάφραση. Κύκλοι του Συμβουλίου κατανοούν τι θα πει οριζόντια μέτρα, κατανοούν ότι η κυβέρνηση αναφέρεται στις across the board περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όμως αναρωτιούνται «τότε ποια είναι τα κάθετα;» και «το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται;».

Η άποψη των 16 υπουργών οικονομικών που δανείζουν στη χώρα, και της Τρόικας που πιστοποιεί το πρόγραμμα είναι πως ο Έλληνας πολίτης χρυσοπληρώνει ένα υπερτροφικό δημόσιο τομέα. Ως εκ τούτου οι ελληνικές αρχές πρέπει να φέρουν εις πέρας τη συμφωνία για τη μείωσή του, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Διερωτώνται, μάλιστα, γιατί οι ελληνικές αρχές βρίσκουν πιο εύκολο το να κόψουν τις συντάξεις των εργατών και των υπαλλήλων από το να κλείσουν διεφθαρμένους μηχανισμούς, άχρηστες δομές και πελατειακά παραμάγαζα στο δημόσιο τομέα. Οι ορδές που υπάρχουν σήμερα δεν μπορούν να πληρώνονται επαρκώς. Η άποψη των 16 υπουργών του Eurogroup είναι πως πρέπει να μείνουνε λίγοι, να κάνουν καλύτερη δουλειά και να αμείβονται καλύτερα.

Η Ελλάδα όμως δεν έχει καν εκπληρώσει τα τέσσερα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. της προηγούμενης δόσης. Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν στο Real.gr ότι μετά από πολλή δουλειά οι ελληνικές αρχές υπέδειξαν στην Τρόικα ποιες εταιρείες του δημοσίου δημιουργούν τις τρύπες στα δημόσια οικονομικά. Για αυτό διαλέχτηκαν οι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και μπήκαν στα προαπαιτούμενα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μείνουν ανοιχτές οι δύο αμυντικές βιομηχανίες και οι Ευρωπαίοι λένε πως ακούνε τα ίδια πράγματα περί κερδοφορίας και εξαγωγών τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σήμερα τίποτα από αυτά δε γίνεται πιστευτό. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει γιατί οι Ιταλοί και οι Ισπανοί κερδίζουν από τις βιομηχανίες τους και οι Έλληνες έχουν χασούρα, που την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Εν πάση περιπτώσει, χωρίς το κλείσιμο δεν έχει δόση, χωρίς ολόκληρη την κινητικότητα δεν έχει δόση, χωρίς απολύσεις δεν έχει δόση. Και χωρίς δόση η Ελλάδα χρεωκοπεί τον Απρίλιο.

Επειδή κανείς δε θέλει να συμβεί αυτό, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να τα βρουν με την Τρόικα, να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ., ώστε μετά να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον της χώρας, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα. Το υπουργείο οικονομικών πρέπει να ξεχάσει τις μετακυλήσεις ομολόγων, πρέπει να ξεχάσει ζητήματα που άπτονται της ΕΚΤ και να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Στη Σύνοδο της 24ης και 25ης Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται να συζητήσουν με τον Αντώνη Σαμαρά θέματα της Τρόικας. Οι 16 εταίροι μας στο ευρώ έχουν αποφασίσει πως ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές, ή εν πάση περιπτώσει στις αρχές του καλοκαιριού το νωρίτερο. Όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα λένε στους Έλληνες μη βιάζεστε, κλείστε πρώτα τα βιβλία σας το Μάρτιο, θα έρθει μετά η Eurostat να πιστοποιήσει τα νούμερα και μετά θα δούμε.

Κανείς στις Βρυξέλλες δεν είναι βέβαιος πως στο τέλος θα υπάρχει όντως πρωτογενές πλεόνασμα. Μπορεί να υπάρχει ένα ισχνό οριακό πλεόνασμα, όμως και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τότε οι Ευρωπαίοι θα δουν τι άλλο χρειάζεται να καλυφθεί και πώς θα κλείσουν τα άλλα τέσσερα κενά του προγράμματος. Για να κλείσει όμως το πρώτο κενό, αυτό του 2014, ελληνικές αρχές και Τρόικα πρέπει να συμφωνήσουν ποιο θα είναι το ΑΕΠ, ποιες δαπάνες θα κοπούν, ποιοι θα είναι οι πολλαπλασιαστές και τι μπορούν να περιμένουν από τα έσοδα. Το ΑΕΠ θα έχει κάτσει στον πάτο του πηγαδιού το 2014. Τα έσοδα δεν πρέπει να είναι υπεραισιόδοξα και οι περικοπές στις δαπάνες να συνοδευτούν από πράξεις. Όσο για τις απειλές περί εκλογών, αν αυτές όντως έχουν κάποια βάση, οι Βρυξέλλες έχουν έτοιμα τα πλάνα τους και για την επόμενη μέρα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου