Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ασφαλιστικό σοκ με μείωση έως και 20% στις συντάξεις

Συγχώνευση 60 ασφαλιστικών κλάδων στα βασικά Ταμεία (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ) όπως επίσης ενοποίηση 90 μητρώων συνταξιούχων προβλέπει...
το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία«.



Ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες μέσα από την «Επιτροπή Σοφών» και η κατεύθυνση είναι ο εξορθολογισμός που στην πράξη σημαίνει μείωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται στα όριά τους.


Οι μεγάλες περικοπές συντάξεων σε πρώην υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Τραπεζών είναι αναπόφευκτες μέσα από το σύστημα των ενιαίων εισφορών που θα ισχύσει από το επόμενο έτος και θα συμπαρασύρει τα λεγόμενα ευγενή ταμεία. Σημαντικές μειώσεις θα υποστούν οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά ελλείμματα του ΟΑΕΕ, ενώ η αυτόματη «διόρθωση» σε επικουρικές και εφάπαξ που προβλέπεται από τον Ιανουάριο 2014 μπορεί να φέρει μειώσεις έως και 20% στις συντάξεις.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα γίνεται με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου του υπαλλήλου. Το κράτος θα διασφαλίζει μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ και από εκεί και πέρα η σύνταξη θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα οικονομικά του ταμείου. Παράλληλα θα έρθει και ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ανά Ταμείο με βάσει μια σειρά από παράγοντες και φυσικά ανάλογα με τα οικονομικά του Ταμείου που θα σημάνει και διαφορετικό εφάπαξ ανά έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου