Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οι φόροι ροκανίζουν επικίνδυνα τις καταθέσεις που υποχωρούν προς τα 160 δισεκ. - Ρευστότητα μόνο μέσω εκδόσεων και καταθέσεων αλλά όχι νωρίτερα από το 2015 για τις ελληνικές τράπεζες

Οι φόροι ροκανίζουν εκ νέου επικίνδυνα τις καταθέσεις που υποχωρούν προς τα 160 δισεκ. ευρώ από 162,2 δισεκ. τον Αύγουστο του 2013. 

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. 


Νέος πλούτος δεν παράγεται και οι καταθέσεις μειώνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι στο διάστημα Ιουνίου του 2012 έως Οκτώβριου του 2013 οι καθαρές εισροές έφθασαν μόλις τα 10 δισεκ. ευρώ ενώ συνολικά χάθηκαν περίπου 77 δισεκ. ευρώ. 
Μέσα σε αυτό το γενικό κλίμα συρρίκνωσης των καταθέσεων είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι μειώθηκε το ELA ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ προς τις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο του 2013 στα 8,95 δισεκ. ευρώ έναντι 11,7 δισεκ. ευρώ τον Αύγουστο.
Η συνολική εξάρτηση από το ευρωσύστημα δηλαδή από το ELA της ΤτΕ και την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αγγίζει τα 72,75 δισεκ. ευρώ.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στα 63,825 δισεκ. ευρώ σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν στα 62,43 δισεκ. ευρώ. 
Διαθέτουν 160 δισεκ. καταθέσεις που εμφανίζουν σοβαρά σημάδια κόπωσης ή και οριακής μείωσης. 
Οι τράπεζες χρειάζονται φθηνή ρευστότητα που τους την παρέχει η ΕΚΤ αλλά δεν είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας.
Άρα χρειάζονται αύξηση του κοινωνικού πλούτου των καταθέσεων δηλαδή και εκδόσεις ομολογιακών δανείων senior debt.
Για να επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας θα χρειαστεί να υπάρξει απόπειρα εξόδου της Ελλάδος στις αγορές και να είναι επιτυχής.
Π.χ. άντληση ρευστότητας με επιτόκια 7% ή 8% θα ήταν αυτοκτονία για τις τράπεζες.
Το ακριβό ELA τιμολογείται στο 2,5% και η ΕΚΤ στο 0,50%.
Φως στις επιλογές της ρευστότητας δεν θα υπάρξει νωρίτερα από το 2015.
Το 2014 θα είναι έτος προπαρασκευαστικό, προετοιμασίας και όχι έτος που θα δοθεί ώθηση στην ρευστότητα των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου